Retro als anti-snelheid en pro-romantiek in docu De Retro Revolutie

Close up de retro revolutie classique

Sinds de serie Mad Men in 2007 uitkwam is de hele wereld in de ban van retro. Kunst, mode, nieuwe films; de vorige eeuw blijkt een fantastische inspiratiebron voor romantiek, anti-snelheid en ‘Joie de Vivre’. Het bestaansrecht van Classique komt vanuit hetzelfde idee: vintage en retro blikken allebei terug op mooie(re) tijden. Geen wonder dus dat ondergetekende lyrisch werd van de documentaire ‘De Retro Revolutie’ van Close up.

In de docu van de NPO leer je in een klein uur alle ins en outs rondom retro en vintage. Zo behandelt de film een stukje geschiedenis en de reden waarom retro aan populariteit wint, op welke jaren de stroming zich vooral op focust (spoiler: de jaren ’20 en ’50 als reactie op de twee wereldoorlogen zorgden voor optimisme en vooruitgangsdenken), én hoe mensen de retro lifestyle nu uitdragen in muziek, kunst en op speciale retrofestivals. Maar leer je ook dat er groeperingen zijn (zoals de ‘Chaps’) die in onze huidige tijd demonstreren tegen de uniformiteit van grote (mode)ketens omdat zij volgens hen een bedreiging vormen voor stijl en individualiteit. Zij zijn inmiddels met duizenden leden en gaan in jaren ’50 kleding de straat op (alsof je de cast van Peaky Blinders voorbij ziet komen) tijdens hun protest, inclusief pijp en monocle. Het is een prachtige kijk op een subcultuur in onze samenleving die droomt van een tijd waarin nog gedanst werd, we geen telefoons gebruikten maar brieven schreven en we in de meest uitgedoste outfits de straat op gingen. Nostalgie ten top!

the chaps classique retro revolutie

Toegegeven: bovenstaand is een droom en de realiteit gebiedt te zeggen dat er in de jaren ’20 en ’50 niet alleen maar gefeest werd. Desalniettemin is het een heerlijk ideaal en wat mij betreft eentje om in light-versie na te streven. Om onze innovatie- en toekomstgerichte cultuur op pauze te zetten en juist terug te blikken. En deze vroegere tijd onder andere te herbeleven door moderne kleding te combineren met retro. Zodat je je als consument en vrouw kunt onttrekken aan het conformistische consumptiegerichte denken dat de mainstream fashion industrie ons opdringt. Om nog steeds Nikes en Arket shirts te dragen, maar onszelf te versieren met vintage items uit andere tijden. Omdat we ons als vrouw dan extra vrouw voelen. En zodat we iets van de romantiek van vroegere tijden meenemen in ons huidige, snelle leven.

Tot slot nog een gedachte die de documentaire in me op riep: de Roaring Twenties en post-war jaren ’50 zijn achteraf bezien feestelijke tijden met veel extravagantie. Dit voelt logisch als reactie op de oorlogsjaren. Momenteel leven we in coronatijden en voorspelt het Britse magazine The Economist dat post-corona de nieuwe Roaring Twenties en 'Summer of Love' uitbreken. Het feestelijke aspect daarvan geloof ik meteen, maar wat kenmerkt 2021 straks nog meer? Of dit hele decennium? We kennen tijden van hippies, van punkers, van gabbers. Er was in Nederland een hipsterbeweging in de mode vanaf 2010. Onderwerpen als duurzaamheid, racisme en me too behoren tot de orde van de dag. Zijn wij post-corona neo-liberaal? Zowel qua bewegingsvrijheid als maatschappij? De hippies van 2021? Of groeit de retro-beweging en kijken we steeds meer achteruit dan vooruit? Vragen te over die vast en zeker nog terugkomen op Classique.

Al met al is deze documentaire dus een knaller van aanrader. Of je nu houdt van een kijkje in de keuken van een (nieuwe) subcultuur, je je graag laat inspireren door prachtige oldschool outfits of om weg te dromen bij betere tijden. En om weer even stil te staan bij onze snelheid van leven, die zo leidend is nu. Zodat we het ‘Joie de Vivre’ weer omarmen zodra corona voorbij is. Laat die Roaring Twenties maar komen; de vintage items en retro outfits voor de feestjes vind je alvast op Classique.

De Retro Revolutie is een documentaire van het programma Close Up en terug te zien op NPO Start: https://www.npostart.nl/close-up/13-02-2021/AT_300000022.

Laat een reactie achter