Perfecte podcast voor flinke dosis klassieke-muziek-basis-kennis

classique Beethoven is meer dan een hond

Bach, Beethoven, Mozart... misschien nog Chopin en Schubert? Hoeveel componisten kun jij opnoemen? Of beter nog: hoeveel componisten kun jij opnoemen mét hun unieke stijl en aanvulling op de wereld der klassieke muziek? Ik speelde vroeger piano, heb een man aan mijn zijde die op zondagochtend graag klassieke muziek uit de speakers (lees: Bose portable muziekboxje) dreunt én heb véél mensen in mijn omgeving met een klassieke achtergrond. Toch, wanneer iemand op een feestje een bepaalde componist ter discussie bracht, gebruikte ik dat moment om mijn glas weer eens bij te vullen. Totdat ik het licht zag en de podcast ‘Beethoven is meer dan een hond’ beluisterde. Want dat, liebe Freunden, is de ingang naar een partijtje klassieke-muziek-kennis waar je u tegen zegt.

Jet en Fieke zijn de presentatoren van deze podcast. Jet heeft een klassieke achtergrond en alle kennis van zaken, Fieke weet nog niets. Vanuit die hoek is de podcast ook opgezet: Jet onderwijst, Fieke stelt vragen. En dat werkt lekker luchtig en maakt de informatie gemakkelijk te onthouden. Zo ‘moet’ Fieke na iedere kennisbulk de informatie samenvatten van juf Jet, wat zorgt voor die zekere kracht van herhaling. Daarnaast maken de dames graag een grapje, spelen ze fragmenten af en wordt er véél kennis gedeeld. In een kleine drie uur leer je onder andere feiten over de verschillende tijdperken (waar kenmerkt de Barok zich door?), hoor je hoe je je hoort te gedragen tijdens concerten (wanneer klap je?) en kom je erachter dat je stiekem al veel klassieke muziek kent (door Netflix, reclames, muziek in de lift... het doet een beetje denken aan die ene scène in de film Intouchables).

De podcast Beethoven is meer dan een Hond is opgedeeld in vijf delen waarin de geschiedenis, de componisten, de instrumenten, de greatest hits en de etiquette binnen de klassieke muziek worden uitgelegd. Mocht je niet zoveel tijd hebben, luister dan in ieder geval naar de geschiedenis, de componisten en de greatest hits. Puur amusement én kennis tezamen, waardoor je ook nog veel meer gaat voelen de volgende keer dat je klassieke muziek beluistert. En geloof mij: je hebt hierna ook nog de perfecte basis om erover mee te praten. Nu nog iemand vinden die jouw drankje bijvult wanneer jij vol passie de Symfonie in E groot van Wagner staat te verdedigen.

Beluister de podcast via Spotify of onderstaande link: https://www.nporadio4.nl/podcasts/beethoven-is-meer-dan-een-hond

Laat een reactie achter